Zadarsko kazališno ljeto 2016./2017.

Preuzmite program

lipanj

Petak, 30.06.2017., Kazalište lutaka Zadar, 21:00h

otvorenje 23. Zadarskog kazališnog ljeta ( 30.6.-3.8. 2017.)

ZGK KOMEDIJA

Aldo Nicolaj

NIJE BILA PETA, BILA JE DEVETA

režija: Damir Mađarić

scenografija: Marta Crnobrnja
kostimografija: Marija Šarić Ban
autor glazbe: Dinko Appelt
igraju: Mila Elegović, Igor Mešin,Zlatko Ožbolt

Zadarska publika upoznala se s ovim šarmantnim djelom u lipnju 2009. na 15. Zadarskom kazališnom ljetu u produkciji zadarskog HNK kada se mogla uvjeriti u autorov naglašeni smisao za crni humor i paradoksalne situacije.

U komediji apsurda, s jednim iznenađujućim zapletom, intrigantnim podtekstovima i punim izvrsnih dijaloga, progovara se o fatalnom susretu na plaži na duhovit, zabavan i pomalo nadrealan način.

Kako Mila Elegović utjelovljuje moćnu Evu u komediji koja se naslovom referira na slavne Beethovenove simfonije, pogledajte na zagrijavanju vrućeg programa ovogodišnjeg Zadarskog kazališnog ljeta.

Na otvorenju pogledajte izložbu kostimografije iz predstave HNK Zadar, NIJE BILA PETA, BILA JE DEVETA (premijerno izvedena u lipnju 2009.), kostimografkinje Marije Šarić Ban.

srpanj

Ponedjeljak, 03.07.2017., HNK Zadar, 21:30h

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR

prema motivima:  E. Albee „Marriage play“

OSTAVLJAM TE

režija: Matjaž Latin

prijevod: Vinko Radovčić i Jelena Karoglan
scenografija: John Čolak
kostimografija: Marija Šarić Ban
oblikovanje svjetla: Ivo Nižić i Frane Papić

igraju: Alen Liverić, Jasna Ančić, Žana Bumber, Mimi Zadarski
glazbenici: Ivan Ivić-klavijature i Jadran Dučić – Čićo-bubnjevi

Premijerno izvedena u HNK Zadar, u prosincu 2016., predstava je odmah osvojila zadarsku publiku, a potom i publiku ostalih hrvatskih kazališta u kojima je gostovala.

„Ostavljam te“ je predstava koja je nastajala u opuštenoj i kreativnoj atmosferi u kojoj se težilo da prikazivanje bračnoga para bude što prirodnije i organskije, a ironijsko podcrtavanje dodatno joj daje osobitu draž. U jednom trenutku predstava se pretvara u reality show u kojem protagonistima postaju bračni par,  voditeljica, bračni savjetnik i izvrsni glazbenici koji predstavi daju poseban glazbeno-zabavni potpis.

Rečenicom iz naslova ‘’Ostavljam te!’’ predstava ne završava, tu je zapravo njen početak. Te se riječi nastavljaju provlačiti u jednoj igri i svojevrsnoj inventuri odnosa jednog bračnog para.

Predstava će gledatelje istovremeno dirnuti i nasmijati do suza!

Srijeda, 05.07.2017., Kazalište lutaka Zadar, 21:30h

koprodukcija KLZ  i Kazališta Virovitica

Maja Pelević

NEVIDLJIVA

režija: Nikola Zavišić

prijevod i dramaturgija: Dora Golub
režija i oblikovanje svjetla: Nikola Zavišić

scenografija, kostimografija i oblikovanje lutaka: Natalija Burnos
skladatelj: Igor Karlić
izrada lutaka: Darko Petković

igraju: Sara Lustig, Goran Vučko,Vjera Vidov, Dominik Karakašić

Svijet roditelja u ovoj predstavi funkcionira kao teatar u teatru zaigranih nevidljivih klinaca koji nevidljivi stvaraju svijet i sve što nevidljivo jest. Njihova kreativnost, kazališnim jezikom realizirana kroz igru svjetlima, glazbom i šarolikom lepezom rekvizita i svjetlucavih kostima, odvodi gledatelje na mjesto kojim doista vlada mašta, pa možda i svojevrsna anarhija, no koje ipak nije isključivo utopističke naravi.

Nevidljiva djeca ovdje su pak da svojim radnjama na pozornici pokažu da možda, ipak, postoji model boljeg i pravednijeg društva koji je moguće realizirati.

Petak, 07.07.2017., Kazalište lutaka Zadar, 21:30h

plesna predstava

premijera povodom 25.obljetnice

ZADARSKI PLESNI ANSAMBL

NOĆI... koreofrenija

koncept, koreografija, izbor glazbe: Sanja Petrovski

asistent koreografa: Josipa Štulić, Lada Petrovski Ternovšek
kostimografija: Marija Šarić Ban
oblikovanje svjetla: Igor Petrovski
fotografija, kamera, oblikovatelj tona: Tomislav Kraljević Šome

sudjeluju: Josipa Štulić, Filipa Bavčević, Patricija Gospić, Korina Oltran, Klara Zrilić, Maja Petani, Božena Zrilić, Dora Matija Antonina, Vlasta Marotti Hrašćanec

U predstavi NOĆI ... koreofrenija, fokus je na principima izvođenja temeljenima na elementima govora i pokreta te na njihovom odnosu. Scenski elementi su razrađeni kroz improvizaciju i rad na asocijacijama, a predstava tematizira stvaralački proces i njegov razvoj kroz vrijeme i prostor. Ovom predstavom koreografkinja Sanja Petrovski obilježava četrdeset godina umjetničkog djelovanja.

Ponedjeljak, 10.07.2017., Lapidarij Narodnog muzeja, 21:30h

HNK VARAŽDIN

Yasmina Reza

BOG MASAKRA

režija: Lea Anastazija Fleger

igraju: Sunčana Zelenika Konjević, Robert Plemić, Irena Tereza Prpić, Marinko Prga

Bog masakra, najnoviji tekst suvremene francuske spisateljice svjetskoga glasa, Yasmine Reze, pronicljiva je, provokativna, razotkrivajuća i cinična studija mentaliteta “europskog građanina” na početku 21. stoljeća.
U fokusu ove predstave nalazi se roditeljstvo, i to ono roditeljstvo koje se našlo u situaciji da riješava sukob svoje djece, no dva mlada bračna para nalaze se pred izazovom kada se suprostave onom drugom pa u pitanja dolaze njihove roditeljsko-građanske uloge.
„Bog masakra“, nagrađen je, zbog izuzetnoga teksta, brojim nagradama, a među njima najviše se ističe eminentna nagrada Tony kojega mnogi nazivaju „kazališnim Oskarom“.

Srijeda, 12.07.2017., Lapidarij Narodnog muzeja, 21:30h

GKM Split

autorski projekt Ivan Leo Lemo

CABARET „SPLIĆANKE“

autor teksta i režija: Ivan Leo Lemo
scenografija: Vesna Režić
kostimografija: Marko Marosiuk
koreografija: Leo Mujić
skladatelj: Zvonimir Dusper
igraju: Lidija Florijan, Nada Kovačević, Ana Gruica, Mia Vladović i Aneta Matulić

Cabaret “Splićanke” je omnibus sastavljen od pet priča imaginarnih Splićanki koje tumači ženski ansambl GKM-a. Predstava satirizira i ironizira mane današnjeg Splita i Dalmacije u kojima će se mnogi prepoznati.
Pozivamo vas da se pridružite heroinama, poslušate njihove priče i prepustite se pjesmi i plesu. Ostavite na trenutak mučne teme i pogledajte stvarnost kroz suze od smijeha jer svatko od nas krije po jednu Splićanku u sebi.

Na ovogodišnjem Festivalu glumca u Vinkovcima, glumica Aneta Matulić dobila je nagradu Ivo Fici za mladu žensku glumicu do 28 godina za ulogu Tihane u predstavi Cabaret “Splićanke”.

Petak, 14.07.2017., Lapidarij Narodnog muzeja, 21:30h

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR

prema motivima M.Smoje - Roko i Cicibela

BEPO I MARIJETA - Štorija o ljubavi i mižeriji

režija: Nina Kleflin

adaptacija: ansambl predstave
glazba: Dražen Habuš
igraju: Jasna Ančić i Zlatko Košta

Ova dirljiva ljubavna priča, zadarska inačica legendarnog Smojinog para, Roka i Cicibele koji smješteni u zadarski kulturološko – socijalni ambijent postaju Bepo i Marijeta, podsjeća na prolaznost i kratkoću života te da je, bez obzira na sve probleme, najvažnije biti voljen.
Prepustite se sjajnim interpretacijama Jasne Ančić i Zlatka Košte čiji su junaci postali svojevrstan zaštitni znak Zadarskog kazališnog ljeta i koji će vas vratiti u nostalgična vremena „šaka suza i vrića smija“.

Subota, 15.07.2017., Lapidarij Narodnog muzeja, 21:30h

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR

prema motivima M.Smoje - Roko i Cicibela

BEPO I MARIJETA - Štorija o ljubavi i mižeriji

režija: Nina Kleflin

adaptacija: ansambl predstave
glazba: Dražen Habuš
igraju: Jasna Ančić i Zlatko Košta

Ova dirljiva ljubavna priča, zadarska inačica legendarnog Smojinog para, Roka i Cicibele koji smješteni u zadarski kulturološko – socijalni ambijent postaju Bepo i Marijeta, podsjeća na prolaznost i kratkoću života te da je, bez obzira na sve probleme, najvažnije biti voljen.
Prepustite se sjajnim interpretacijama Jasne Ančić i Zlatka Košte čiji su junaci postali svojevrstan zaštitni znak Zadarskog kazališnog ljeta i koji će vas vratiti u nostalgična vremena „šaka suza i vrića smija“.

Utorak, 18.07.2017., Lapidarij Narodnog muzeja, 21:30h

HNK Split

Éric Emmanuel Schmitt

MALI BRAČNI ZLOČINI

režija: Trpimir Jurkić

scenografija: Vesna Režić
kostimografija: Ana Marin
oblikovanje svjetla: Miroslav Mamić
oblikovanje tona: Tomislav Luetić
igraju: Andrea Mladinić i Mijo Jurišić

U ovoj zabavnoj misterioznoj duodrami priča se plete oko dvoje supružnika: Gillesa koji zbog udarca u glavu doživi amneziju i njegove supruge Lise koja mu pokušava pomoći da se sjeti svog života.

U ovoj psihološkoj igri istine i laži supružnici preispituju petnaest godina svojega braka, svoju ljubav ili ono što je od nje ostalo.

Budite dio napetog otkrića u kojem će se saznati tko je konačni pobjednik - Gilles, Lisa, brak, ljubav ili - zločin?

Petak, 21.07.2017., Lapidarij Narodnog muzeja, 21:30h

GLUMAČKA DRUŽINA HISTRION

Tito Strozzi

IGRA U DVOJE

režija: Saša Broz

scenografija: Miljenko Sekulić
kostimografija: Marita Ćopo
glazba: Mate Meštrović
igraju: Dora Fišter Toš, Janko Popović Volarić

Ova humorna drama, čiji je autor svevremenski Tito Strozzi, napisana za njegovu partnericu u privatnom životu i kazalištu, glumicu Elizu Gerner, govori o vječnom suprostavljanju žene i muškarca, glumca i glumice, istine i laži.
Postanite dijelom obiteljske tradicije uvjerivši se kako njihove unuke, glumica u predstavi i redateljica, donose na scenu obiteljski tekst šezdeset godina kasnije.

Ponedjeljak, 24.07.2017., HNK Zadar, 21:30h

TEATAR GAVRAN

Miro Gavran

ZABORAVI HOLLYWOOD

režija: Miroslav Međimorec

dramaturg: Miro Gavran
scenografija i kostimografija: Jasmina Pacek
oblikovanje svjetla: Mario Vnučec
oblikovanje tona i izbor glazbe: Neven Zebić
igraju: Željko Königsknecht i Jakov Gavran

Glavni junaci ove neobične priče su profesionalni glumac i profesor na kazališnoj akademiji te mladi kazališni amater koji već godinama pokušava položiti prijemni ispit i postati profesionalni glumac.
Susret mentora i zanesenog učenika, zahvaljujući njihovim različitim karakterima, rezultirat će dramatičnim i komičnim sukobima, koji će uz obilje humora razotkriti do kraja i njih dvojicu i njihovu glumačku profesiju.
Duhovit i zabavan tekst najizvođenijeg hrvatskog dramatičara Mira Gavrana opustit će vas i nasmijati kao i publiku diljem Europe gdje se ova komedija premijerno izvodi već dvadeset godina.

Srijeda, 26.07.2017., Muzej antičkog stakla, 21:30h

ZADAR JAZZ & BLUES 2017.

JOYCE ELAINE YUILLE PRESENTS JAM JSR (USA)

Joyce Elaine Yuille – vocals
Michael Rosen-sax
Alexander Gwis – piano
John Arnold – drums
Luca Pirozzi - bass

Joyce Elaine Yuille je gospel, jazz, soul i blues pjevačica na koju su snažno utjecali različiti glazbeni stilovi, a nadahnuta divama poput Sarah Vaughn, Nine Simone, Ette James, Carmen McCrae, Elle Fitzgerald te njoj najdraže pjevačice Phyllis Hyman, Yuille je razvila osobni stil koji njezina publika iznimno cijeni i voli.
Surađivala je s brojnim poznatim svjetskim umjetnicima, a bila je i prateći vokal slavnoj disco divi Gloriji Gaynor s kojom je na turneji provela šest godina.

Wednesday 26. 7.
Museum od Ancient Glass
9:30pm

Joyce Elaine Yuille is gospel, jazz, soul and blues singer, extremely influenced by diverse styles of music. Her admiration for divas such as Sarah Vaughn, Nina Simone, Etta James, Carmen McCrae, Ella Fitzgerald and her all time favorite, Phyllis Hyman, have influenced her to create a personal style respectfully appreciated and admired by her audience.
Joyce has been fortunate to work with many well-known international artists and served as a background vocalist with the celebrated disco diva Gloria Gaynor with whom she toured for six years.

Četvrtak, 27.07.2017., Muzej antičkog stakla, 21:30h

ZADAR JAZZ & BLUES 2017.

WAWAU ADLER & DAMIR KUKURUZOVIĆ DJANGO GROUP ( GER-CRO)

Josef Wawau Adler međunarodno je priznati gitarist iz obitelji Sinta koji je svjetsku publiku osvojio već prvim albumom “Wawau Adler – With Body and Soul” iz 1991. i otada je nezaobilazno ime svih najvažnijih festivala jazza te jedan od najpoznatijih romskih jazz glazbenika na svijetu.
Damir Kukuruzović svojevrstan je hommage glazbi Djanga Reinhardta i Stéphanea Grappellija, dvojca koji je obilježio europsku glazbu 20. stoljeća, a sam Kukuruzović već niz godina slovi kao najvjerniji sljedbenik Djanga Reinhardta u Hrvatskoj.

Thursday 27. 7.
Museum od Ancient Glass
9:30pm

Josef Wawau Adler is a world-renowned guitarist, born into a family of Sinti gypsies, who has gained worldwide acclaim with his first album “Wawau Adler – With Body and Soul” published in 1991. Since then he has been performing at countless jazz festivals and became one of the most famous gypsy jazz musicians in the world.
Damir Kukuruzović pays hommage to Django Reinhardt and Stéphane Grappelli, a pair that has left huge mark on the 20thcentury European music. Kukuruzović himself has for many years been considered the most loyal Django Reinhardt’s follower in Croatia.

Petak, 28.07.2017., Muzej antičkog stakla, 21:30h

ZADAR JAZZ & BLUES 2017.

GANGBÉ BRASS BAND (Benin- Africa)

Gangbé Brass Band iz Benina smatra se jednim od najznačajnijih afričkih puhačkih orkestara. Nakon više od 20 godina postojanja, skupina je zahvaljujući svojoj kvaliteti i originalnosti postala svjetski poznata, a nedavno je primila i dvije prestižne nagrade: za “najboljega afričkog izvođača moderne glazbe tradicionalnog nadahnuća” na All African Music Awards u Nigeriji u studenome 2015. te nagradu žirija i publike na Danima glazbe u Kartagi u Tunisu u travnju 2016.
Uživajte u jedinstvenoj večeri i zaplešite uz vruće afričke ritmove!

Friday 28. 7.
Museum od Ancient Glass
9:30pm

Gangbé Brass Band from Benin is being considered one of the most important African brass ensembles. More than twenty years after its foundation in 1994, band has gained international fame because of the quality and originality of their music. Recently it was awarded two prestigious awards: „The best African performer of traditionally inspired modern music“ at the All African Music Awards in Nigeria in November 2015, and the jury and audience award at the Carthage Musical Days in Tunisia in April 2016.
Enjoy this unique evening and dance to the hot African rhythms!

kolovoz

Srijeda, 02.08.2017., Palača Grisogono -Vovo, 21:30h

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR

prema W.Shakespeare - Mia Zara

FROM SHAKESPEARE WITH LOVE

adaptacija i režija: Mia Zara

glazba: Melita Ivković
igraju: Mia Zara, Nicholas Bright i Renato Pizek

Predstava “From Shakespeare with love” premijerno je izvedena 2016 g. kojom je obilježila 400. godišnjicu smrti Williama Shakespearea, a ovom vizvedbom imamo priliku još jednom odati čast slavnom piscu: spajanjem pet njegovih najpoznatijih djela (Romeo i Julija, San Ivanjske noći, Otelo, Hamlet, Mnogo vike ni za što) stvorena je jedna ljubavna priča.
“From Shakespeare with love” donosi kolaž Shakespeareovih najljepših stihova o ljubavi recitiranih na izvornom jeziku kojim su i napisani, a protagonisti priče su ljubavnici koji se suočavaju sa svim aspektima ljubavi: od zaljubljenih početaka, preko sumnje o preljubu i želje za osvetom do tragičnog završetka.
Vjerujemo da ćete se pronaći u prekrasnim ljubavnim stihovima u jedinstvenom ambijentu renesansne palače Grisogono Vovo te slušanjem srednjovjekovnih skladbi Johna Dowlanda koje tijekom predstave izvodi Melita Ivković na gitari.

Monday 2. 8., Tuesday 3. 8.
palace Grisogono - Vovo
9:30pm

Play “From Shakespeare with love” premiered in 2016 which marked the 400th anniversary of William Shakespeare’s death. This summer, we once again have the opportunity to honor the famous writer. By combining five of his most famous works (Romeo and Juliet, A Midsummers Nights’ Dream, Othello, Hamlet, Much Ado About Nothing), we have created a love story. „From Shakespeare with love“ brings you collage of Shakespeare’s most beautiful love verses recited in authentic language the Bard himself used. The protagonists are two lovers who face all aspects of love: from sweet beginnings, disappointments, suspicion of adultery to desire for vengeance which leads to a tragic end. We invite you to enjoy the wonderful love verses told in the unique ambient of the Renaissance palace Grisogono - Vovo and to listen to Renaissance compositions of John Dowland performed by Melita Ivković on the classic guitar.

Četvrtak, 03.08.2017., Palača Grisogono -Vovo, 21:30h

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR

prema W.Shakespeare - Mia Zara

FROM SHAKESPEARE WITH LOVE

adaptacija i režija: Mia Zara

glazba: Melita Ivković
igraju: Mia Zara, Nicholas Bright i Renato Pizek

Predstava “From Shakespeare with love” premijerno je izvedena 2016 g. kojom je obilježila 400. godišnjicu smrti Williama Shakespearea, a ovom vizvedbom imamo priliku još jednom odati čast slavnom piscu: spajanjem pet njegovih najpoznatijih djela (Romeo i Julija, San Ivanjske noći, Otelo, Hamlet, Mnogo vike ni za što) stvorena je jedna ljubavna priča.
“From Shakespeare with love” donosi kolaž Shakespeareovih najljepših stihova o ljubavi recitiranih na izvornom jeziku kojim su i napisani, a protagonisti priče su ljubavnici koji se suočavaju sa svim aspektima ljubavi: od zaljubljenih početaka, preko sumnje o preljubu i želje za osvetom do tragičnog završetka.
Vjerujemo da ćete se pronaći u prekrasnim ljubavnim stihovima u jedinstvenom ambijentu renesansne palače Grisogono Vovo te slušanjem srednjovjekovnih skladbi Johna Dowlanda koje tijekom predstave izvodi Melita Ivković na gitari.

Monday 2. 8., Tuesday 3. 8.
palace Grisogono - Vovo
9:30pm

Play “From Shakespeare with love” premiered in 2016 which marked the 400th anniversary of William Shakespeare’s death. This summer, we once again have the opportunity to honor the famous writer. By combining five of his most famous works (Romeo and Juliet, A Midsummers Nights’ Dream, Othello, Hamlet, Much Ado About Nothing), we have created a love story. „From Shakespeare with love“ brings you collage of Shakespeare’s most beautiful love verses recited in authentic language the Bard himself used. The protagonists are two lovers who face all aspects of love: from sweet beginnings, disappointments, suspicion of adultery to desire for vengeance which leads to a tragic end. We invite you to enjoy the wonderful love verses told in the unique ambient of the Renaissance palace Grisogono - Vovo and to listen to Renaissance compositions of John Dowland performed by Melita Ivković on the classic guitar.

PRODAJA ULAZNICA

blagajna HNK Zadar

 • radnim danom od 11- 13h  i od 19-20:45 h
 • subotom od 11- 13h
 • na mjestu održavanja programa 30 minuta prije početka

U SLUČAJU KIŠE

 • programi se održavaju u HNK Zadar

POPUSTI

 • kupnjom ulaznice za programe 23. Zadarskog kazališnog ljeta ostvarujete pravo na 50 % popusta na ulaznicu u Muzej antičkog stakla i 20 % popusta na suvenire iz ponude Muzeja
 • korisnik Zadar Card,  Info Tourist Club Card  kartice ostvaruje 10% popusta na ulaznicu za program 23. Zadarskog kazališnog ljeta

TICKET SALE

Croatian National Theatre box office

 • every week day: 11 a.m. - 1 p.m.  and 7 p.m. - 8:45 p.m.
 • Saturdays: 11 a.m-1 p.m.
 • at programme venue 30 minutes before

IN CASE OF RAIN

 • programme will be performed in Croatian National Theatre House

DISCOUNT

 • by purchasing a ticket of 23rd Zadar Summer Theatre Festival you can get 50 % discount on a ticket of Museum of Ancient Glass and additional 20 % discount on souvenirs available at the Museum
 • with the Zadar Card, Info Tourist Club Card  you can realize 10% discount on a ticket      for the programme of 23rd Zadar Summer Theatre Festival

HNK Zadar zadržava pravo izmjene programa.

 • Blagajna HNK
 • Široka ulica 8, 23 000 Zadar
 • + 385 (0) 23 314 552
 • Radno vrijeme
 • radnim danom: 11 - 13 i 18 - 20 h
 • subotom: 11 - 13 h
 • nedjeljom: sat vremena prije početka, na mjestu održavanja programa
© HNK Zadar 2014 - Sva prava pridržana