Pretplata - sezona 2018./2019.

Dramska sezona

Četvrtak, 18.10.2018., HNK Zadar, 20:00h

Dramska pretplata

HNK Split

Otvorenje kazališne sezone 2018. /2019.

Marko Uvodić

OL' SMO ZA JEDAN DAN

režija / Trpimir Jukić

suradnik režije / Goran Golovko

glazba / Nela Bujas Luketić
kostimografija / Mladen Radovniković
autor stihova / Trpimir Jurkić
oblikovanje svjetla / Srđan Barbarić
oblikovanje tona / Željko Mravak

Igraju:

Arijana Čulina / Nenad Srdelić / Snježana Sinovčić Šiškov /Petra Kovačić Pavlina / Stipe Radoja / Monika Vuco /Trpimir Jurkić / Domagoj Mijić

Nakon brojnih uprizorenja Uvodićevih tekstova (kazališnih, televizijskih i radijskih)  čija je literarna ostavština neiscrpno inspirirala mnoge, splitski je teatar u godini 2018., kada se spaja 140.obljetnica rođenja i 70.godišnjica smrti Marka Uvodića, odlučio još jednom posegnuti za njegovim tekstovima, za duhom i mentalitetom jednog svijeta kojeg više nema.

Kroz 11 Uvodićevih novela u formi pripovjedanja priča, svaka s radnjom za sebe,redatelj živopisno dočarava Split u doba kojeg se svi sjećaju s toplinom.To je vrijemestarega Splita, čakavštine, okrutnog težačkog života, mižerje i siromaja, ali istovremeno i vrijeme puno duha, humora, redikula i originalnih splitskih batudi.

Uvodićevi likovi nisu ni fini ni šarmantni; brbljavi susjedi, „kultura virkanja“ u tuđe kuće,opća melankolija i provokacije žive još i danas u dalmatinskim sredinama. Tuga i nesreća isprepliću se sa smijehom, ruganjima i „kontreštavanjem“ na mediteranski topao način.

HNK Split  je dobio novu,modernu i poetičnu predstavu koja je u cijelosti drugačija od pučkog teatra i koja plijeni pozornost od početka do kraja.

Riječ je o sjajnoj hit-predstavi koja će zasigurno dugo ostati na repertoaru kazališta!

Utorak, 06.11.2018., HNK Zadar, 20:00h

HNK u Šibeniku

Martin McDonagh

LJEPOTICA IZ LEENANEA

redatelj: Dražen Ferenčina

Četvrtak, 15.11.2018., HNK Zadar,

Dramska pretplata

Satiričko kazalište Kerempuh

autorski projekt Bobe Jelčića

GOVORI GLASNIJE

glazbu odabrao / Bobo Jelčić
scenografija / Miljenko Sekulić
kostimografija / Ana Paulić
 

Igraju:

Nikša Butijer / Jadranka Đokić / Vilim Matula / Nina Erak-Svrtan / Petra Svrtan/Damir Poljičak / Marko Makovičić

Bobo Jelčić je zavidnu kazališnu karijeru izgradio autorskim projektima u suradnji s Natašom Rajković. Niz komornih priča s nesvakidašnjim naslovima – Usporavanja i Nesigurna priča u Teatru &TD, Grad u gradu, S druge strane i Izlog u ZKM-u, kao i specifična Radionica za šetanje, pričanje i razmišljanje na Dubrovačkim ljetnim igrama, samo su dio njihove karijere.
Za Bobu Jelčića karakterističan je osobit način rada s glumcima koji zajedničkim radom na razvijanju postavljenih tema, postaju i suautori njegovih predstava.

Novi projekt vrlo oštro kritizira društvo u kojem ništa ne funkcionira i progovara o ljudima koji kroz bezbroj praznih riječi skrivaju vlastitu nemoć i probleme.Ovaj sarkastičan tekst„baca nam u lice“ probleme pokraj kojih šutke prolazimo, a zbog kojih bismo trebali vrištati.

Priča prati jednu ženu iz BiH koja dolazi u zagrebačku obitelj tražeći pomoć, a koja sa sobom donosi svu težinu rata.

Njezin dolazak dodatno zakomplicira već komplicirane odnose. Dramska se napetost crpi iz atmosfere post-ratno/pred-ratnog stanja u kojem se kao društvo stalno nalazimo. Takav pristup dovodi do žestoke egzistencijalne krize, a to onda postaje rasadnik za niz iskonstruiranih problema, za mržnju, nacionalizam, ksenofobiju i slično.

Ponedjeljak, 26.11.2018., HNK Zadar, 20:00h

Kazalište MORUZGVA i Gradsko kazalište-scena "Gorica"

Renato Baretić

OTPISANE

redatelj: Nikola Zavišić

RASPRODANO!

Srijeda, 05.12.2018., HNK Zadar, 20:00h
premijera

Rok Vilčnik rokgre

TARZAN

režija: Matjaž Latin

Ponedjeljak, 17.12.2018., HNK Zadar, 20:00h

glazbena komedija

Glumačka družina HISTRION

Peter Quilter

FAMOZNA

redatelj /Krešimir Dolenčić

prijevod / Petra Mrduljaš Doležal
kostimografija / Tea Bašić
scenografija /Irena Kraljić
koreografija / Ljiljana Gvozdenović
oblikovanje svjetla / Daniel Pavlović
oblikovanje tona / Marko Vodeničar

Igraju:

Anja Šovagović Despot /Zoran Gogić /Ivana Lazar /Fabijan Komljenović /Vanja Matujec /Marija Sekelez

FAMOZNA je glazbena komedija koja se temelji na istinitoj priči o astronomskom uspjehu najgore operne pjevačice na svijetu. Premijerno je izvedena 2005. godine u Birmingham Repertory Theatreu, a radnja joj je smještena u New York  40-ih godina.

Predstava opisuje Florence Foster Jenkins, rođenu Narcissu Florence Foster, entuzijastičnu sopranisticu koja je zapravo postala slavna zbog svoje potpune pjevačke nesposobnosti.

Jenkins nije imala nimalo smisla za ritam i intonaciju i teško je držala tonove pa se njezin privatni učitelj prilagođavao njenim pogreškama u ritmu i tempu. Unatoč tome ili baš zbog tog neobičnog načina pjevanja, Florence je postala izuzetno popularna.

Publika ju je voljela zbog zabave, a ne zbog njezinih pjevačkih sposobnosti, iako je  bila potpuno uvjerena u veličinu svoga talenta. Postala je istaknuta glazbena kultna figura u New Yorku tijekom 20-ih, 30-ih i 40-ih. U dobi od 76 godina Florence Jenkins se napokon ispunio san te je 25. listopada 1944. nastupila u njujorškom Carnegie Hallu. Ulaznice za njezin koncert bile su rasprodane tjednima prije. Mjesec dana nakon koncerta pjevačica je preminula.

Florence Foster Jenkins se nije pretvarala da zna pjevati, ona je bila uvjerena u to i  time je bila primjer svima onima koji sanjaju, a nemaju dovoljno hrabrosti učiniti nešto!

Srijeda, 30.01.2019., HNK Zadar, 20:00h

KAZALIŠTE KNAP I GK "ZORIN DOM" Karlovac

Nino Škrabe

DOBRI ČOVJEK BAŽULEK

režija: Georgij Paro

Ponedjeljak, 18.02.2019., HNK Zadar, 20:00h

PLANET ART

Roger Rueff

VELIKA ZVJERKA

režija: Slavica Knežević

Srijeda, 20.03.2019., HNK Zadar, 20:00h

GDK Gavella i HNK u Šibeniku

Ivo i Vinko Brešan

KAKO JE POČEO RAT NA MOM OTOKU

redatelj: Dražen Ferenčina

prodaja ulaznica: croatia-tickets.com

Utorak, 16.04.2019., HNK Zadar, 20:00h
premijera

HNK Zadar

Aleksandar Galin

LICE

redatelj: Zoran Mužić

prijevod /Marta Schwaiger

Igraju:
Jasna Ančić /Davor Jureško /Alen Liverić /Žana Bumber

Maestralna komedija jednog od najuglednijih scenarista i dramskih pisaca starije generacije, Aleksandra Galina, o životu „novih Rusa“ – tajkuna i intelektualaca koji im služe. Komedija o gubitku identiteta, doslovnom i simboličnom, s licima koje prepoznajemo iz našeg žutog tiska i „glamuroznih“ društvenih događaja, gorka, oštra, nadasve duhovita satira o tranziciji, njenim herojima i žrtvama, ali ne iz perspektive „gubitnika“- običnih ljudi , već „dobitnika“- novopečenih „biznismena“ i društvene elite koja sve više tu „pobjedu“ osjeća kao preveliko breme s kojim  se nije u stanju nositi.

HNK Zadar zadržava pravo izmjene programa.

  • Blagajna HNK
  • Široka ulica 8, 23 000 Zadar
  • + 385 (0) 23 314 552
  • Radno vrijeme
  • ponedjeljak - subota od 11 do 13h
  • na mjestu održavanja programa sat vremena prije početka
© HNK Zadar 2014 - Sva prava pridržana