O nama

Hrvatsko narodno kazalište Zadar

Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta Zadar nalazi se na mjestu gdje je bio Teatro Nobile, u 19. stoljeću najvažnija operna kuća u Dalmaciji. Prvo profesionalno kazalište u povijesti Zadra - Narodno kazalište Zadar - nastalo je dolaskom kazališne družine početkom studenog 1944. Od dolaska redatelja Šime Dunatova amaterski se rad zamjenjuje profesionalnom organizacijom rada te se Kazalište svečano otvara 27. 03. 1945. povodom prigodno organiziranog Tjedna kulture.
Prvi intendant bio je dr. Marko Fotez koji je ujedno režirao prvu profesionalnu predstavu Dundo Maroje (M. Držić) prikazanu 14. listopada 1945. Glazbeni odjel Kazališta na čelu sa Šimom Dešpaljem bio zamišljen kao jezgra budućeg većeg glazbenog tijela, nastojeći okupiti što više glazbenika u Zadru. U tom periodu veliki doprinos kazališnoj i glazbenoj sceni dali su Šime Dunatov, Jelica Lovrić-Vlajki, Franjo Majetić, Zvonko Lepetić, Marija Borska, Ivo Kadić, Vladimir Krstulović, Ljudevit Gerovac, Mia Sasso, Đorđe Milaković, Šime Dešpalj, Pavle Dešpalj, Zvonko Festini, Abdulah Seferović, Branko Stojaković, Zdenko Venturini i brojni drugi. Godine 1962., zbog dotrajalosti instalacija, nadležni općinski organi zabranjuju daljnje korištenje postojeće kazališne dvorane te se ubrzo nakon toga gasi stalni kazališni ansambl. 
Godine 1968. dovršena je rekonstrukcija kazališne zgrade i obnovljena velika kazališna dvorana sa šesto pedeset sjedećih mjesta i višenamjenska mala dvorana. Kroz to vrijeme, kazališni je život uglavnom sveden na gostovanja istaknutih hrvatskih kazališta. S obzirom da nije bilo mogućnosti za osnivanje vlastitog ansambla zadarsko kazalište upustilo se u realizaciju koprodukcija s drugim hrvatskim kazalištima koji su svoje premijere održavali u Zadru.

Odlukom Skupštine općine Zadar u travnju 1992. godine konstituirana je Hrvatska kazališna kuća Zadar, a prestalo je djelovati Narodno kazalište. Izmjenom naziva i djelokruga rada u demokratskom ozračju Republike Hrvatske, htjelo se odrediti novo poglavlje zadarskog kazališta koje je kao jedno od svojih primarnih zadataka imalo ustroj profesionalnog kazališnog ansambla. Ova forma kazališne kuće, zamišljena je kao prijelazni oblik prema stvaranju kazališta sa stalnim ansamblom. 

Kolektiv Hrvatske kazališne kuće bio je izuzetno aktivan tijekom Domovinskog rata kroz održavanje brojnih kazališnih, glazbenih i ostalih kulturnih priredbi u teškim ratnim uvjetima. Godine 1993. osnovan je Glumački studio HKK Zadar, a 1995. Zadarsko kazališno ljeto povodom pedesete obljetnice osnutka prvog profesionalnog ansambla.

U razdoblju od 2001. do 2003. godine Hrvatska kazališna kuća prolazila je kroz proces renoviranja pa se u tom periodu njezin program odvijao isključivo na Zadarskom kazališnom ljetu, bez zimskih sezona u samoj kući.

S obzirom da su se do 2006. godine realizirale brojne dramske predstave, želja za osnivanjem vlastitog ansambla potvrdila se kao realna potreba. 
Hrvatska kazališna kuća Zadar 2006. osniva ansambl i započinje s profesionalnim produkcijama uz vlastite glumačke snage, glumce - prvake Jasnu Ančić i Mirka Šatalića te prema pojedinim predstavama uz angažman ostalih mladih hrvatskih glumaca. Od tada do danas realizirano je petnaest produkcija priznatih od strane javnosti i kritike među kojima su pojedine dobile nagrade (Jasna Ančić – nagrada za najbolju žensku ulogu na 32. Danima satire za ulogu Stoše u predstavi Stoše od Foše ili ti Kate Kapuralica ; Mirko Šatalić, 1. nagrada za režiju predstave Nije bila peta, bila je deveta na međunarodnom Festivalu pučkog teatra u Čavlima; Jasna Ančić – nagrada grada Zadra za zapažene rezultate i zasluge na području kulture) te koje su gostovale u kazalištima i festivalima diljem zemlje i šire.

Odlukom Gradskog vijeća dana 19. studenog 2009. Hrvatska kazališna kuća Zadar mijenja ime u Hrvatsko narodno kazalište Zadar i 10. prosinca upisom u Trgovački sud dobiva rješenje o promjeni naziva ustanove.

U sklopu rada HNK Zadar djeluje i Glumačka radionica HNK Zadar koju vodi dramska prvakinja, glumica Jasna Ančić. Do sada je premijerno izvedeno pet predstava.

Zadarsko kazalište od samog nastanka pružalo je tehničku podršku Glazbenim večerima u Sv. Donatu, međunarodnom festivalu kojeg je 1961. osnovao Pavle Dešpalj, dok je program kreirala Koncertna direkcija Zagreb, a realizirao Koncertni ured Zadar. Godine 2001. Glazbene večeri u Sv. Donatu kao i Koncertna sezona (također do tada u realizaciji Koncertnog ureda Zadar) organizacijski i produkcijski postaju dio Kazališta.

Program HNK Zadar danas se sastoji od dramske i koncertne pretplate, programa izvan pretplate (produkcije Glumačke radionice i ansambla HNK Zadar, glazbenih ciklusa Bersa, Mladi zadarski glazbenici, ciklus Zadarskog komornog orkestra) u trajanju od listopada do lipnja, Zadarskog kazališnog ljeta u trajanju od lipnja do kolovoza, Glazbenih večeri u Sv. Donatu u trajanju od srpnja do kolovoza te Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova koje se održava bijenalno u svibnju.

Programe HNK Zadar (ljetne i zimske) tijekom kalendarske godine posjeti trideset tisuća posjetitelja te je ukupna posjećenost svih programa oko 85 %.

HNK Zadar

foto by Ž. Karavida K&K
  • Hrvatsko narodno kazalište Zadar
  • Široka ulica 8, 23 000 Zadar
  • + 385 (0)23 314-586
  • + 385 (0)23 314-590
© HNK Zadar 2014 - Sva prava pridržana